Obserwatorzy

2 lutego 2016

PA.TRZ w talerz! #three - pieczony pstrąg z ziemniakami, tymiankiem i cytryną






Już całkiem o tym zapomniałam, a mam w zanadrzu dla Was coś z tej kategorii! Tak jak mówiłam - mistrzem kuchni nigdy nie byłam, ale mam na siedzenie w kuchni trochę więcej czasu i CHĘCI, dlatego co jakiś czas będę wrzucać tutaj jeden z moich sprawdzonych, przetestowanych przepisów.


Na dziś kategoria: OBIADY PALCE LIZAĆ








PIECZONY PSTRĄG Z
ZIEMNIAKAMI, TYMIANKIEM I CYTRYNĄ


Składniki:
- 2 świeże pstrągi wypatroszone
- 4 większe ziemniaki
- 1/2 cytryny
- 3 gałązki świeżego tymianku
(równie dobrze sprawdzi się rozmaryn czy inne zioło)
- 2 ząbki czosnku
- 60 ml białego wina
- sól, pieprz czarny, pieprz kolorowy
- ok. 1/3 kostki masła
- oliwa z oliwek.


Przygotowanie:

 1.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Przygotować większą formę żaroodporną, która pomieści rybę wraz z ziemniakami. Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem, wysmarować 2 łyżkami oliwy. Położyć na środku żaroodpornego naczynia.

2.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, opłukać, gotować w osolonej wodzie przez około 7-10 minut aż będą prawie miękkie (dopieką się w piekarniku). Cytrynę pokroić na plasterki, a każdy plasterek podzielić jeszcze na 4 części.

3.
Do wnętrza każdej ryby włożyć: 3 kawałki masła, 3 kawałki ząbku czosnku, 3 kawałki cytryny i gałązkę tymianku (każdy kawałek w innym miejscu).

4.
Ziemniaki odcedzić i wymieszać z resztą pokrojonej cytryny oraz resztą drobno posiekanych listków tymianku. Obłożyć rybę ziemniakami, na wierzchu posypać kolorowym pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia przez 15 minut. W połowie pieczenia wlać białe wino.









Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu. Jest naprawdę bardzo prosty, niewymagający dużo czasu, a przede wszystkim nie tylko dla osób o wyjątkowych zdolnościach kulinarnych. Sama to potwierdzam :) Za to wygląda całkiem imponująco i czasochłonnie. 

Zbliżają się Walentynki - może to jest okazja, żeby w końcu przygotować coś niewielkim kosztem dla swojej drugiej połówki? <3


@pa.trz


Ściskam,
PA.TRZ


17 komentarzy:

  1. ciekawy przepis, już wiem co przygotuję dziś na kolację:)
    http://mrs-caroline.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

  2. Aaaaaa on ma na prawdę otwarte oczy ?? :O
    balabym się go zjeść :P hehe

    OdpowiedzUsuń
  3. W smaku od 1-10? :P
    http://olkha.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko ocenić, jeśli ktoś lubi ryby, a szczególnie pstrągi to na pewno mu posmakuje :)

      Usuń
  4. Naprawdę ciekawie wygląda ten przepis jednak ja nie skorzystam (jestem wegetarianinem ^^)

    tutajjestem-lekkomyslny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowicie czy to wyszło! uwielbiam taką pieczoną rybkę

    dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie :)
    Kasia http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. O mamuniu uwielbiam pstrągi, muszę wypróbować Twój przepis
    Zapraszam do obserwacji 100 obserwatorów = mini konkurs: Mój Blog - klik

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym z przyjemnością :)

    www.evelinebison.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. great post as usual :)I follow you :)

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń
  9. Beautiful post! I like it!

    ♥ http://catherinehere.blogspot.hr/

    OdpowiedzUsuń
  10. Mimo, że jadłam już kolację to tymi zdjęciami zrobiłaś mi ochotę na taką rybkę :D

    http://aureolia.blogspot.com - MODOWE INSPIRACJE ♥

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię ryby! Smacznie prezentuje się ten pstrąg :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale smakowitości, wygląda świetnie.A przepiśnik to rewelacyjna sprawa :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Najlepsze połączenie, czyli pysznie i zdrowo:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Narobiłaś smaka! Uwielbiam rybki.
    Też posiadam przepiśnik tego typu, super jest :)

    OdpowiedzUsuń