Obserwatorzy

16 października 2016

PA.TRZ w talerz! #four - makaron z krewetkami i pomidorkami w sosie winno-maślanym z natką pietruszki







Cześć Wam!
Dziś kategoria: OBIADY PALCE LIZAĆ i mój wakacyjny przepis.













MAKARON Z KREWETKAMI I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI 
W SOSIE WINNO-MAŚLANYM Z NATKĄ PIETRUSZKI


Składniki:

- 20 krewetek
- 150g makaronu spaghetti
- 200g pomidorków koktajlowych
- 1/4 szklanki białego wina
- 2 łyżki masła
- pół pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
- 1 ząbek czosnku.

Przygotowanie :

1. 
Mrożone krewetki rozmrozić w zimnej wodzie, obrać z pancerzy pozostawiając ogonki. Naciąć pośrodku wypukły grzbiet krewetki i sprawdzić czy nie trzeba usunąć jelita (ciemna nitka ciągnąca się wzdłuż tułowia). Oczyszczone krewetki umyć i osuszyć na papierowych ręcznikach.

2.
Ugotować makaron al dente, odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody z makaronu.

3.
Poszatkować natkę, pokroić pomidorki na pół. 

4.
Na patelni podgrzać olej/oliwę, lekko zrumienić pokrojony na plasterki czosnek, dodać masło i krewetki, posolić, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 15 sekund z każdej strony. Wlać wino a po chwili dodać natkę pietruszki i pokrojone pomidorki koktajlowe. Co chwilę mieszając smażyć na większym ogniu przez ok. minutę aż pomidorki zmiękną (niektóre można rozgnieść widelcem aby uwolnić soki).

5.
Włożyć ugotowany makaron wraz z odłożoną wodą i na większym ogniu zagotować. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i podawać.


@pa.trz on Instagram